Karakter

Vergeleken met andere hondenrassen kan het karakter van de Ridgeback het best worden omschreven als excentriek. De volwassen Ridgeback is onafhankelijk, straalt rust uit en kan gereserveerd zijn tegenover vreemden. Ook laat hij een bepaalde vorm van arrogantie en zelfverzekerdheid zien.

De jonge Ridgeback overschaduwt de volwassen hond voor wat betreft het karakteristieke gedrag met al zijn ondeugd, koppigheid en overdrevenheid. In de eerste maanden van zijn jeugdige onschuld is het van belang dat de nieuwe eigenaar rustig maar vastberaden zijn dominantie over de jonge Ridgeback laat gelden.

Een Rhodesian Ridgeback is een bijzonder hondenras voor wat betreft de inprenting. Hij heeft namelijk een zeer goed associatievermogen en neemt dan ook alle positieve maar vooral de negatieve indrukken, die zijn omgeving hem bieden, in zich op. Deze indrukken zijn van beslissende invloed op zijn gedrag gedurende de rest van zijn leven.

Het is een hond die laat rijpt. De meeste Ridgeback’s zijn pas op de leeftijd van tweeënhalf jaar geestelijk volledig ontwikkeld.

Zijn eigen wil, vastberadenheid en gevoel voor eigenwaarde maken dat de Rhodesian Ridgeback niet tot onderworpenheid gedwongen kan worden. De houding van deze hond is niet die van een slaaf maar van een partner en de Rhodesian Ridgeback dient als zodanig behandeld te worden. […] De enige manier om een Ridgeback goed te laten functioneren en om respect van hem te krijgen is gebaseerd op wederzijds vertrouwen en een goede training.

Als huisgenoot en vriend demonstreert de Ridgeback een bijzondere trouw en toewijding aan zijn huisgenoten en zoekt een individu uit die hij als van hem beschouwt. Vaak wordt er gezegd dat “U” een hond bezit, uw Ridgeback ziet dat anders; “hij” bezit U. Om deze reden is een Ridgeback een uitstekende bodyguard en waakhond. Hij beschouwt namelijk uw eigendom als het zijne.

De Rhodesian Ridgeback blaft niet onnodig, alleen om u te waarschuwen voor gevaar of eventuele indringers. Dit karakteristiek gedrag, gekoppeld aan een nogal lui uitziende levensstijl, is typisch voor de Rhodesian Ridgeback. Signalen van waakzaamheid kunnen soms gedemonstreerd worden door het oplichten van een ooglid of het oprichten van het hoofd, onderwijl gapend en zich uitrekkend.

Kinderen worden op verschillende manieren getolereerd. Van onverschilligheid tot aanhankelijkheid. Echter, de Ridgeback zal gerespecteerd moeten worden en mag niet worden behandeld als een stuk speelgoed. Uiteindelijk zal de Ridgeback dit niet accepteren.

Van nature een luilak, zal hij geen onnodige energie verspillen om zijn doel te bereiken. Hij zal vaak tevreden zijn als hij zijn tijd kan gebruiken met dutten. Dit mag gezien worden als het tegenovergestelde op de omschrijving van de energieke en dynamische hond waarvoor de Rhodesian Ridgeback vaak doorgaat. Voor de beweging en de conditie van de volwassen Ridgeback zijn lange wandelingen noodzakelijk.

Tegengesteld tot wat er meestal over de Rhodesian Ridgeback beweerd wordt, zal hij nooit zonder aanleiding gaan vechten maar conflicten proberen te vermijden wanneer dat mogelijk is. Is dit echter niet mogelijk, dan is vaak het tonen van zijn dominantie genoeg om respect te krijgen.

Vooral de jonge Rhodesian Ridgeback kan van tijd tot tijd voor het onhandigste wezen doorgaan. Het tonen van deze onhandigheidn,verbergt echter een hoge graag van intelligentie. Dit onhandige gedrag levert vaak de eigenaar de nodige frustraties op. Het is daarom van belang dat de eigenaar begrip voor de Ridgeback heeft.

Van oorsprong is de Rhodesian Ridgeback een jachthond met een grote presentatie en aanwezigheid. Hij heeft een uitstekende “neus”. De Ridgeback heeft een zesde zintuig voor gevaar en staat open voor indrukken uit zijn omgeving, zoals men dat vaker kan vinden bij wilde dieren. Wellicht is dit het gevolg van de strenge selectie die de jagers op groot wild vroeger doorvoerden. Deze eigenschappen zijn in de erf massa van de Rhodesian Ridgeback verankerd.

Hij is intelligent en toegewijd zonder dat hij zijn aanhankelijkheid verbergt. De Ridgeback laat zijn toewijding zien bij het werken met zijn eigenaar en het beschermen van zijn eigendom. Kortom een hond die voor eenieder, die eerlijk met hem omgaat, een trouwe en toegenegen huisgenoot is die in extreme omstandigheden tot buitengewone prestaties bereid en in staat is.

© 2017 - 2024 Rhodesian Ridgeback kennel NeKiMa - België  

Ridgeback kennel Nekima